Psiholozi preporučuju: deci treba da bude dosadno preko leta (prevod)

bored_kids

Autor: Olivia Goldhill

Prevela: Tatjana Mali

Članak preuzet sa: http://qz.com/704723/to-be-more-self-reliant-children-need-boring-summers/

Da li organizujete neku zabavu za svoju decu u vidu šahovskog kampa, umetničke škole, kurseve kuvanja ili časove tenisa tokom nestruktuiranih letnjih meseci? Ili možda sve njih?

Te aktivnosti i izobilje letnjih kampova ispunjavaju dečije vreme i obezbeđuju negu za decu na raspustu. Ali psiholozi i stručnjaci koji se bave dečijem razvojem sugerišu da je prenatrpan raspored tokom leta suvišan, i može onemogućiti decu da otkriju svoje stvarne interese.

„Uloga roditelja je da pripreme decu da mogu da zauzmu njihovo mesto u društvu. Biti odrastao znači da ste u stanju da zaokupirate sebe i ispunite svoje slobodno vreme na način koji vas usrećuje,“ kaže Lin Frej, dečiji psiholog iz Londona koja se bavi edukacijom. „Ukoliko roditelji sve vreme ispunjavaju detetovo vreme, ono neće naučiti da to samostalno radi.“

Frejova nije jedina koja ističe pozitivne strane dosade. Dr. Tereza Belton, gostujući predavač na Univerzitetu East Anglia, koja istražuje vezu između dosade i mašte, izjavila je za BBC da je dosada ključna za razvoj “unutrašnjih stimulusa”, koji nam omogućavaju istinsku kreativnost.

Iako je naš kapacitet da nam bude dosadno umanjen atraktivnim sadržajima koje nudi istraživanje interneta, stučnjaci decenijama raspravljaju o važnosti toga da ne radimo baš ništa.

Psihoanalitičar Adam Phiips je 1993. godine napisao da je “kapacitet da nam bude dosadno razvojno dostignuće za decu”. Dosada je šansa da razmišljamo o životu, radije nego da jurimo kroz njega, napisao je u svojoj knjizi “O ljubljenju, golicanju i dosadi: Psihoanalitičarski eseji o neispitanom životu”. “To je jedan od najtiranskijih zahteva odraslih, da dete mora da bude zaokupljeno nečim, radije nego da ima vremena da istraži šta ga zanima. Dosada je integralni deo procesa istraživanja,” dodao je Philips.

Frejeva je sugerisala da bi roditelji na početku raspusta trebali da sednu sa svojom decom, barem sa onom koja imaju više od četiri godine, i zajedno naprave listu stvari koja bi mogla da zanimaju decu, i koje bi mogli da rade tokom raspusta. To mogu biti jednostavne aktivnosti poput igranja karata, čitanja knjige ili vožnje bicikla. Mogu biti i malo zahtevnije aktivnosti kao što su pripremanje večere ili vežbanje fotografisanja.

Zatim kada je deci dosadno i nemaju ideju šta bi mogli da rade, roditelji mogu da ih usmere da probaju neku aktivnost sa liste. “Tada je breme odluke šta žele ili mogu da rade na njima,” kaže Frejova.

Iako je veoma velika šansa da će deci biti dosadno i da će zbog toga biti snuždeni, važno je da roditelji shvate da to nije protraćeno vreme.

o-KID-BORED-facebook

“Nema ničeg lošeg u tome da im bude dosadno,” ističe Frejova. “To nije greh, zar ne? Mislim da je važno da deca osete dosadu kako bi bila u stanju da sebe motivišu da nešto rade. Kada nauče da prevaziću dosadu, biće u stanju da se više oslanjaju na sebe.”

Istu ideju imao je i 1930. godine Filozof Bernard Rasel, koji je posvetio poglavlje svoje knjige “Potraga za srećom” potencijalnoj vrednosti dosade. Mašta i kapacitet da se izbore sa dosadom mora biti razvijana kod dece, on je napisao:

“Deca se najbolje razvijaju, kao i mlade biljke, kada se ostavimo na miru u istoj zemlji. Mnogo putovanja, mnogo različitih utisaka, nisu dobri za mlade, i uzrokuju da u odraslom dobu budu nesposobni da uživaju u produktivnoj monotoniji.”


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s